Marc Veltman
Smaakexpert
Introductie smaak
Om te beginnen, wat is smaak eigenlijk? Smaak is een complex element van voedsel. Het ontstaat door de combinatie van de smaakpapillen op de tong en de geuren via de neus. Wanneer deze prikkels samenkomen in de hersenen, wordt er smaak waargenomen. Hierbij worden via de tong de vijf basissmaken (zoet, zout, zuur, bitter, umami) waargenomen en worden via de neus meer de subtiele verschillen opgepikt.
Alles over
De Smaakexpert
Het is aan de smaakexpert de taak om de ultieme smaakervaring voor de consument te creëren. Ik houd hierbij dus rekening met zowel de smaak zoals deze door de tong wordt waargenomen zowel als door de neus.
Uiteraard draagt een visueel aantrekkelijk uiterlijk ook bij aan de smaakbeleving door een positieve verwachting te creëren. Het is aan mij om die verwachting te creëren en deze vervolgens ook door middel van de juiste smaak- en geurbeleving waar te maken.
Ik heb erg veel ervaring met smaak in zeer veel verschillende voedsel- categorieën: zuivel, dranken, koelverse maaltijden en maaltijdsalades, pizza’s, ijs, snacks, chocolade, koek en nog veel meer. Van maar één dag vers tot maandenlang houdbaar.
Wil je graag meer leren over smaakbeleving? Lees dan eens mijn blog over voedselherkenning om o.a. te ontdekken hoe je smaak wordt ontwikkeld.
Hoe kan ik je van dienst zijn?
Ik heb jarenlange ervaring met smaakcreatie door mijn brede culinaire achtergrond. Hierdoor heb ik een brede smaakbibliotheek opgebouwd en veel kennis opgedaan over het wegnemen van smaakherrie * en off-taste *. Daarnaast ben ik expert in foodpairing. Ik kan producten op ingrediënt-niveau ontmantelen en nabouwen met de benodigde verbeteringen zonder dat hier smaak bij verloren gaat.
Daarbij heb ik veel kennis van de smaak van de gemiddelde Nederlander. Ik kan haar specifieke voorkeuren voor smaken herkennen en dit toepassen in mijn ontwikkelproces van de producten.
De Nederlander staat open voor vernieuwing, maar wilt ook vooral een herkenbaar product. De Nederlander blijft qua smaak, tot zekere hoogte, een gewoontedier.Om deze reden hanteer ik de 80/20 regel: ‘’80% herkenbaar voor de consument, 20% vernieuwend en spannend.’’ Maar nog lekkerder en gezonder worden, dat mag een product altijd.
* Denk bij smaakherrie aan het gebruik van veel overbodige producten waardoor de smaak van het product uit balans raakt.
* Bij off-taste kun je bijvoorbeeld denken aan bittertonen of ongewenste bijsmaken van bepaalde ingrediënten.
PRAKTIJKVOORBEELDEN
Als Smaakexpert heb ik veel interessante projecten mogen uitvoeren. Zo heb ik veel ervaring opgedaan met het verminderen van de suikergehaltes in onder andere snoep, koek, sauzen, appelmoes en frisdrank. Daarbij heb ik gewerkt aan verscheidene projecten waarbij zoutreductie centraal stond. Denk hierbij aan brood, snacks, pizza's, salades, dressings, sauzen en meer. Naast het reduceren van suiker- en zoutgehaltes is het belangrijkste succes van deze projecten dat de consument het verschil niet kan waarnemen.
Graag proef ik met je mee om gezamenlijk snel een oplossing te bedenken.
Vragen? Bel gerust vrijblijvend. Ik neem graag de tijd om je vragen te beantwoorden.
Anderen over Puur Veltman
Marc Veltman hoort graag van je
Contact opnemen
Zoek je iemand om met je mee te denken in de productie van smaakvol voedsel of ben je juist geïnteresseerd in onze kruidenmixen? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact met me op!